PWN
 
Voorzitterschap kernteam Waterketen van Rudolph Melis naar Henk Schobben
Na een mooie loopbaan van 41 jaar gaat Rudolph Melis per 1 oktober fulltime van zijn vrije tijd genieten. Deltaprogrammeur Henk Schobben van HHNK volgt hem op als voorzitter van het kernteam Waterketen. Samen blikken ze terug en natuurlijk vooruit.



Samenwerking bevorderen is zowel voor Rudolph als voor Henk een tweede natuur. Toen in 2001 een afvalwaterketenbedrijf (awkb) werd opgericht in het Hollands Noorderkwartier, kwam Rudolph aan het hoofd te staan. “Het was onze opdracht om één systeem te maken van het inzamelen van afvalwater tot het transport en de zuivering. Om zo de afstemming tussen de schakels te verbeteren en de keten als geheel te optimaliseren.”

Keuzes voor de keten
De samenwerking begon vanaf de bodem: met het in kaart brengen van kansen en mogelijke samenwerkingsverbanden. En heel simpel met een smoelenboekje: wie werkt waar? Waar zit deskundigheid op welk gebied? “Dat bleek bijzonder nuttig”, zegt Rudolph. “Zo kwamen gemeenten er via dat boekje soms achter dat de buurgemeente over de expertise beschikte die zíj nodig hadden.” Ook Henk was betrokken bij het awkb: als hoofd planvorming was hij de drijfveer achter diverse optimalisatiestudies. “Je kunt aan verschillende knoppen draaien”, legt hij uit. “Als je bijvoorbeeld een capaciteitsprobleem hebt met afvalwater, kun je de bergingsruimte vergroten, maar ook de zuiveringsinstallatie uitbreiden. Wij onderzochten hoe we tegen de laagste kosten het grootste effect konden bereiken met de beste kwaliteit. Aan de hand daarvan bepaalden we onze aanpak.”

Zendingswerk met resultaat
Toen het awkb na de fusie van zes waterschappen en de reorganisatie die daarop volgde werd opgeheven, verdween de samenwerkingsgeest gaandeweg naar de achtergrond. Totdat ook op landelijk niveau de discussies over ketensamenwerking losbarstten en in 2011 het Bestuursakkoord Water het licht zag. Rudolph ontpopte zich tot aanjager van samenwerking in de waterketen in het Hollands Noorderkwartier. Hij bracht een team van ambassadeurs voor samenwerking bij elkaar. “We hebben veel zendingswerk moeten verrichten, maar met goed resultaat. Er staat nu een goed functionerend kernteam. Met vertegenwoordigers uit vijf clusters van gemeenten, HHNK én PWN. Samen nemen we initiatieven die onze eigen organisaties overstijgen. Zoals een gedeeld netwerk van regenmeters en gezamenlijke aanbestedingen voor het monitoren en beheer van rioolstelsels. In Noord-Kennemerland-Noord ontwikkelen gemeenten met HHNK een gemeenschappelijke visie op de waterketen. Er gebeurt al veel.”

Kansen voor verbreding
Henk is dan ook niet van plan het roer om te gooien. “Er staat een mooie basis die we verder kunnen uitbouwen. Mijn rol zie ik vooral als faciliterend: partijen bij elkaar brengen, kansen signaleren en onder de aandacht brengen. Met nog steeds dezelfde doelstellingen: lagere kosten, hogere kwaliteit en minder kwetsbaarheid in de keten.” Rudolph: “Daarbij zie ik ook kansen in een verdere verbreding van de samenwerking, bijvoorbeeld naar ruimtelijke ordening en groenbeheer. De omgevingswet vraagt daar om en het is ook nodig nu ingrijpende ontwikkelingen zoals de klimaatverandering op ons af komen.”

Bruggenbouwer
Koren op de molen van Henk. Hij is als Deltaprogrammeur een echte bruggenbouwer tussen de meest uiteenlopende partijen. “Het Deltaprogramma van het Rijk om overstromingen en zoetwatertekorten tegen te gaan, hebben we vertaald naar een Deltavisie voor onze eigen regio. Wat betekent klimaatverandering voor de badkuip waarin wij werken en wonen? Welke keuzes willen wij maken? Daar hebben we iedereen bij betrokken, van gemeenten tot agrariërs en van ondernemers tot milieuorganisaties. Met vernieuwende uitkomsten die soms haaks staan op hoe de beleving bij HHNK intern was. Zo hebben wij de neiging om dijken helemaal vrij te houden. Terwijl energie-, telecom- en waterbedrijven ze juist zien als geweldige verbindingslijnen voor kabels en leidingen. In onze Deltavisie bieden we nu ruimte voor de ‘dijk als kabelgoot’. Bij al dat soort keuzes hebben we, met oog voor ieders belang, een maatschappelijke afweging gemaakt. Die ervaringen neem ik mee het kernteam in. Ik heb er veel zin in: al mijn passies komen in deze rol samen.”
 
 
Contact